Brassband Gloria Deï wekt veel indruk met concert The Way to Freedom

Afgelopen zaterdag 9 mei presenteerde Chr. Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos in een bomvolle Gereformeerde kerk haar voorjaarsconcert. Dit keer niet gehouden in de maand maart en geen traditioneel “On Stage” thema, maar een concert in het teken van 70 jaar bevrijding van Nederland. . De jaarlijkse concerten van Gloria Deï, die zeer goed bekend staan onder de echte brassbandliefhebbers, trekken door het afwisselende karakter ook veel “gewone’ muziekliefhebbers. De toeschouwers kwamen dan ook nu weer van heinde en ver af op deze bijzondere afsluiting van de bevrijdingsweek.

De kerkzaal was omgetoverd tot een muziektheater met een prachtig decor waar het thema The Way to Freedom werd uitgebeeld door een hele grote witte vredesduif geflankeerd door rode en blauwe oorlogs- en bevrijdingselementen. Met behulp van de beamer en lichtapparatuur werden de medewerkers en de in hun nieuwe tenue uitgedoste bandleden regelmatig in de spotlight geplaatst en konden mooie ondersteunende (film)beelden worden gepresenteerd.

Gloria Deï opende het concert met een gedeelte uit Soldaat van Oranje, waarna een thema werd gespeeld uit de indrukwekkende, maar tegelijkertijd zo afschrikwekkende en beladen film Schindler’s List. Presentator en oud-leerkracht van de basisschool Piter Buruma waarschuwde het publiek vervolgens voor “Mars, The Bringer of War”. De handen konden voor de oren, want met oorverdovend geweld en lawaai marcheerden de legers binnen om de oorlog aan te kondigen. Het contrast met het volgende werk kon nauwelijks groter. Tijdens de 2e wereldoorlog hielden de vrouwen zich onder andere staande door zelf liederen op papier te zetten en deze samen te zingen. Om hiervan een impressie te geven zongen de vrouwen van Gloria Deï een 4-stemmige uitvoering van Andante Cantabile van Tsjaikovski. Het publiek bleef ook in de daaropvolgende werken continu gevangen in een rollercoaster van emoties. Grote droefheid en verslagenheid vanwege de verschrikkingen van de oorlog werden gevolgd door uitzinnige vreugde door de bevrijding hiervan. Een bijzonder moment was er voor Janieke Huisman, leerlinge van basisschool De Claerkamp, die haar prijswinnende gedicht over de bevrijding mocht voordragen.

IMG_1673

Na de pauze kwam de band fluitend op met de melodie van The Bridge over the River Kwai, waarna het de beurt was aan Jeugdbrassband Projunior onder leiding van Dineke Oostra-Kamminga om hun drie werken ten gehore te brengen. Ook deze hele jonge muzikanten lukte het haarfijn om alle tegenstrijdige emoties van de oorlog in de muziek tot uitdrukking te brengen. Na hun optreden werd Dineke Oostra compleet verrast, doordat burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen haar een Koninklijke Onderscheiding mocht uitreiken. Dineke werd vanwege haar bijzondere (muzikale) verdiensten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In het resterende gedeelte van het programma kon het publiek nog volop genieten van de uitmuntende prestaties van de diverse solisten, de zangkwaliteiten van de mannen van Gloria Deï en uiteraard ook de prachtige sound van deze brassband. Een bijzondere rol was er nog weggelegd voor zangtrio Up to the Nines, bestaande uit de jonge muziekstudentes Suzanne Dullaart, Stientje Nicolai en Gerdien Kuipers. Met de Andrew Sisters Medley lieten zij de toeschouwers volop genieten van hun zangtalent. Als slotstuk van de avond was gekozen voor het wel bekende Jan Klaassen de Trompetter, het publiek kon uit volle borst meezingen met dit laatste, gezamenlijke optreden van Gloria Deï en Projunior. Iedereen kon terugzien op een zeer bijzondere, indrukwekkende avond, waarbij naast de verscheidenheid toch ook weer de professionaliteit en kwaliteit ervan af spatten.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie