Ga samen met Projunior voor glasvezel!

Ga samen met Projunior voor glasvezel!

Je heb vast het goede nieuws al gehoord: ook in Gerkesklooster is supersnel glasvezel internet dichterbij dan ooit! Nu is het aan ons als inwoners om ervoor te zorgen dat 25% van de inwoners kiest voor een abonnement en het glasvezel er daadwerkelijk ook gaat komen.

Aanmelden voor DELTA: http://aklam.io/kLHSbH

Aanmelden voor Caiway: http://aklam.io/6vSuPV

Je komt terecht op de pagina van Caiway of DELTA. Je kunt hier gewoon je aanmelding verwerken; door op deze linkjes te klikken komt deze op naam van Projunior te staan.

Wat is glasvezel internet eigenlijk?

Glasvezel is de nieuwste en meest toekomstbestendige verbinding voor thuisinternet. Door middel van een flinterdunne draad van glas wordt het internet (en TV) signaal naar uw huis verzonden door snelle lichtsignaaltjes. Hierdoor kunnen, sneller dan bij traditionele technieken zoals coax en adsl, flinke hoeveelheden data worden verstuurd.  En dat heeft heel wat voordelen voor u als gebruiker!

Wat wordt er dan allemaal beter als ik glasvezel internet neem? 

  • Zeker nu we heel veel thuiswerken, in de cloud werken, videobellen en online vergaderen wil je dat je een goede en stabiele internetverbinding
  • Glasvezel biedt dat, zowel downloadals upload. Bij glasvezel zijn deze snelheden namelijk gelijk. Jouw upload wordt dus sowieso veel sneller ten opzichte van je huidige provider!
  • De mogelijkheden van glasvezel zijn een stuk groter dan die van andere internet-technieken. Hiermee weet je dus zeker dat je niet alleen vandaag, maar ook de komende jaren voorzien bent van een toekomst-vast internetsignaal.
  • Waar ADSL maximaal 0,2 Gig kan leveren (en dat in theorie) en Coax tot 1 Gig (lang niet overal verkrijgbaar) levert glasvezel nu al abonnementen met snelheden tot maar liefst 8 Gig per seconde. En het mooie is: als je voor glasvezel kiest behoud je natuurlijk jouw huidige ADSL- en Coax aansluiting. Er is dus altijd een mogelijkheid om weer terug te stappen naar deze verbindingen.
  • Maar je zorgt dus wél voor meer keuzemogelijkhedenvoor jouw huis.
  • Voor de gamers onder ons: de ping-rate is superlaag dus je hebt nog snellere responstijden tijdens het online gamen.

Waarom juist nu overstappen? 

Op dit moment is er een vraagbundeling gaande. Dat betekent dat je binnen deze periode sowieso geen aansluitkosten t.w.v. € 650 hoeft te betalen als je je bij één van de providers aanmeldt voor een jaarcontract. Natuurlijk ga je pas betalen als de glasvezel aansluiting aangelegd is en je de lijn kunt gebruiken. Daarnaast hebben de providers op dit moment superscherpe aanbiedingen:

Maar ook na een actieperiode betaal je in veel gevallen een vergelijkbaar maandbedrag voor glasvezel ten opzichte van coax of ADSL. Dus stap over en profiteer van het internet van morgen voor de prijs van vandaag!

 

Bij DELTA ontvang je een superuitgebreide installatie tot in de nok inclusief een goed wifi netwerk op drie verdiepingen via een mesh-systeem. Daarnaast heb je al 1 Gig internet (1000 Mbps!) voor de messcherpe prijs van maar € 45 per maand. Dat is een baanbrekend scherp tarief voor dit pakket! Zo heb je dus al internet 1 Gig met ruim 50 TV-zenders voor € 57,50 per maand (na het 1e jaar € 62,50).
Met DELTA heb je alle vrijheid; je kunt iedere maand jouw Flex-pakket uitbreiden óf juist beperken. Zo heb je altijd precies wat je nodig hebt en hoef je nooit teveel te betalen.

Aanmelden voor DELTA: http://aklam.io/kLHSbH

Bij Caiway betaal je de eerste zes maanden € 35 voor jouw Internet of Internet & TV pakket (daarna vanaf € 52,95 voor Internet & Televisie) én twaalf maanden ESPN Compleet voor maar € 5 per maand. Het eerste jaar krijg je bovendien drie slimme Wifi punten gratis in bruikleen (daarna € 3 per maand) voor een slim bekeken Wifi dekking in huis.

Aanmelden voor Caiway: http://aklam.io/6vSuPV 

 Meer weten? 

Overstappen is niet eng. Houd onze Facebook pagina, website en nieuwsbrieven in de gaten voor een aantal tips. Heb je nog vragen? Loop gerust even binnen bij een Glasvezel Informatie Punt om deze te beantwoorden. Deze bevindt zich in

Stap over naar de toekomst

Waarom zou u voor hetzelfde geld niet voor een veel beter en stabieler product gaan? Meld je vandaag nog aan voor glasvezel en kies voor de toekomst!

 

Het bestuur van Projunior

 

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Brassband Gloria Deï & Projunior verrassen publiek met “Brass Fantasy”

Afgelopen zaterdag 19 maart presenteerde Chr. Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos in de Gereformeerde kerk haar voorjaarsconcert. De jaarlijkse concerten van Gloria Deï, die zeer goed bekend staan onder de echte brassbandliefhebbers, trekken door het afwisselende karakter ook veel “gewone’ muziekliefhebbers. De toeschouwers kwamen dan ook nu weer van heinde en ver.
De kerkzaal was zoals gebruikelijk omgetoverd tot een muziektheater met een prachtig decor die aansloot bij het thema Brass Fantasy. Met behulp van de beamer en lichtapparatuur werden de muzikanten en presentatrices in de spotlights gezet.
Gloria Deï opende het concert met het muziekstuk “Light”. Dit werk zal verplicht zijn op de Vlaamse Open Brassband Kampioenschappen waar de band in april aan zal deelnemen. Na dit flitsende openingswerk kondigden de presentatrices “Melting the Ice” aan, een rustig muziekstuk waar je even bij weg kon dromen. “Kingdom of Dragons” daarentegen niet, deze muziek waarbij de draken soms te horen waren hield het publiek wel wakker. Anna Kuipers mocht op haar Flugelhorn de solo “The Seal Lullaby” ten gehore brengen. Een lieflijk wiegeliedje. Gloria Deï speelde vervolgens de herkenbare muziek uit Harry Potter- films, het publiek was hier dan ook erg enthousiast over. Daarna werd het tijd dat de slagwerkers in de spotlights kwamen te staan. Drie heren en één dame waren verkleed in Japanse stijl en stalen daardoor de show. Op de trommels startten zij het sfeerstuk “Taiko en Geisha” waarna de blazers hen later aanvulden. “Me And My Shadow “is een duet voor de euphoniums. Zij stonden beide aan een kant van de band, en speelden onder begeleiding van Gloria Deï. Vervolgens was het de beurt aan Zweitze van der Heide. Hij speelde op marimba de solo “Furioso and False in D minor”, waarna hij een enorm applaus kreeg. Het laatste stuk voor de pauze was “Fantastic Brass”.
Na de pauze was het tijd voor Jeugdbrassband Projunior. De jeugd kwam op met boomwhackers; gekleurde plastic buizen met allemaal een andere toonhoogte. Wat verassend was is dat ze die buizen hebben laten klinken, en zo samen een muziekstuk gespeeld hebben. Het enthousiasme spatte van het optreden af. “Rhythm, Romance and Rock” stond ook op het programma. Hiermee heeft Projunior een aantal weken geleden de eerste prijs behaald op het festival van de Federatie Achtkarspelen.. Een van de hoogtepunten van de avond was dat drie jonge muzikanten die nog maar kort muziekles hadden al een solo mochten spelen. Nadat ze onder begeleiding van Projunior hadden gespeeld kregen ze van het publiek een welverdiend applaus. Iedereen die wel eens in het spookslot van het attractiepark de Efteling is geweest zal het stuk “Danse Macabre” herkennen. De muziek laat je meeslepen in de spanning die je in zo’n slot ervaart, waarbij het publiek de fantasie de vrije loop kon laten. Op eigen initiatief van de bandleden werd “Music from Frozen” gespeeld. Deze populaire muziek uit de film Frozen was vooral voor het jeugdige publiek leuk om naar te luisteren.
Na het fantastische optreden van de Jeugdbrassband mocht Gloria Deï het concert vervolgen. De band speelde op majestueuze wijze “Summon the Dragon”. Het was tijd voor een rust punt in het programma door het spelen van “The Last Night of Fall”. “I Will Follow Him”, muziek uit de film Sister Act, stond op het programma. De trombones van de brassband deden een nonnenkap op en speelden staande, op een prachtige manier, deze solo. De slagwerkers maakten daarna muziek zonder instrumenten. Ze gebruiken handen en benen om geluiden mee te maken, en creëerden zo een muziekstuk. Allerlei tunes van cartoons kwamen langs in “Cartoon Classics”. Voor het publiek leuk om even terug te gaan naar die tijd. Wat is fantasie nu zonder Disney, daarom speelden Gloria Deï en Projunior samen “Disney on Parade”. Tot slot werd het popnummer “Up Town Funk” gespeeld waarbij de band het publiek meesleepte in hun enthousiasme. Iedereen kon terugzien op een zeer bijzondere, indrukwekkende avond, waarbij naast de verscheidenheid toch ook weer de professionaliteit en kwaliteit ervan af spatten.

IMG_8655

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Najaarsconcert Gloria Deï en Projunior

Convert_najaarsconcert

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Nieuws van Projunior

Het eerste kwartaal van het jaar zit er alweer bijna op. Het wordt daarom hoog tijd dat u weer iets van deze fanatieke jeugdbrassband hoort. Na de zomervakantie zijn de oudste leden van Projunior gestopt. De jeugd van het samenspelgroepje is doorgeschoven naar Projunior. En wat doen ze het goed. In januari begonnen de leden met het voorbereiden voor het jaarlijkse Jonge Mensen Op Weg Naar Het Concertpodium. Als Projunior mochten we het concert openen en daarna mochten de IMV-leerlingen hun kunsten laten tonen! Daarna ging het concert verder met het EERSTE OPTREDEN van Kris Rodenburg, Hielke Zuidersma, Jasmijn van Nieuwenhoven, Harm Kooistra en Anna Kempenaar. Ze vonden het best wel spannend, maar het ging supergoed. Na een paar geroutineerde solisten (gezusters Marije en Jildou van der Weg) van Gloria Deï en Projunior was het de beurt aan de blazersklas van het schoolproject van de basisschool. Sanne Brinkman, Rixte de Boer en Janien van Nieuwenhoven durfden de koperklanken te laten tonen. Het ging best heel knap op de cornet. Dit musiceren hadden ze geleerd van de muziekjuf, juf Annemarieke Bos. De kinderen van groep 5 hebben allemaal een koperinstrument mee naar huis gehad en elke week een half uurtje les tijdens de muziekles op school. Super dat deze meiden het al durfden laten horen. Op school heeft de gehele blazersklas het project afgesloten op 20 februari. Sommige kinderen hebben er niet genoeg van en hebben daarom besloten om nog een aantal lessen via het Cultuurcentrum de Wâldsang te volgen. Maar… verder met het concert. Na de leerlingen van groep 5 was Lysanne Faber aan de beurt. Met het spelen van een Rusland Medley liet Lysanne Russiche volkmelodietjes horen. Dit deed ze heel goed. Daarna was het de beurt aan Gerben de Vries. Hij had een pittige solo en zonder pianobegeleiding was het helemaal lastig. Na Gerben kwam zijn neef Gertinus Oostra. Even wat anders dan koperklanken. Gertinus speelde op zijn akoestische gitaar. En vol overgave speelde hij uit zijn hoofd een improvisatie. Wat een talent. Daarna waren de dames van Projunior aan de beurt, Gejanne Brandsma, Silke Sikkema, Quirine van der Vet, Julia Postma en Esther de Vries. Sommigen traden als solist op en anderen weer als duo. Maar dat er goed gestudeerd was kon je horen. Daarna was het de beurt aan principal cornetist van Projunior Tamme Sikkema. Ook hij had een mooie vertolking van zijn solo. Na al deze koperklanken werd het weer tijd voor heel iets anders, Snare Drums. Jesse van Manen en Folkert de Boer lieten samen horen dat je met elk 2 houten stokjes heel wat ritmes kunt uitvoeren en dan ook nog luid en zacht. Wat een kunst! Na al deze optredens mocht Projunior dit concert afsluiten. Onder de bezielende leiding van Dineke Oostra; bliezen Tamme Sikkema, Quirine van der Vet, Rianne Zuidersma, Silke Sikkema, Jildou van der Weg, Gerben de Vries, Julia Postma, Gejanne Brandsma en Esther de Vries voor het vaderland weg. Mede dankzij een goed aantal slagwerkers; Folkert de Boer, Jesse van Manen, Zweitze van der Heide en André Hoekstra. Al met al een geslaagd concertje. Met goede moed naar het volgende optreden; 14 februari het solistenconcours en festival voor jeugdbands. Dit jaar weer gehouden in de gereformeerde kerk in Gerkesklooster.

Op 14 februari was het dan zover. ’s Ochtends was de jeugd tot 12 jaar aan de beurt. Lysanne Faber werd kampioen in deze divisie.

pj-1

Voor het eerst meedoen en dan gewoon de beker mee naar huis nemen, wat een prestatie. Ook de andere muzikanten deden het goed. Silke Sikkema werd op haar althoorn 3e, ook een beker. Maar niet iedereen kan met een beker naar huis. Een leuk verslag en een vaantje… en het belangrijkste.. je hebt er toch maar weer gestaan. De ene met wat meer spanning dan de ander. Maar super knap! Volgend jaar gewoon weer. ’s Middags wist ‘oud’-lid Marije van der Weg nog een prijs in de wacht te slepen. Gefeliciteerd. ’s Avonds was het de beurt weer aan Projunior. We moesten een inspeelwerkje laten horen en een verplicht werk, wat alle jeugdbands uitvoerden. Projunior zette een zeer muzikale uitvoering neer. Afwachten wat de jury ervan vond.

Aan het einde van dit festival mocht alle leden van de jeugdbands het stuk nogmaals laten horen, maar dan samen met de topbrassband ‘de Wâldsang’. Wat geweldig om samen met deze muzikanten te mogen spelen. De noten en de riedeltjes zijn dan ineens niet moeilijk meer, het gaat gewoon vanzelf.

DSC_1743.JPG  Foto720-BV3SDABH.jpg

Hier onze slagwerkers aangemoedigd door de slagwerkers van de Waldsang.

Na dit optreden was het woord aan de jury. Hij vond het zeer lastig om een winnaar aan te wijzen. Maar heeft uiteindelijk de Piccolo’s uit Augustinusga voorgedragen als winnaar. Zij gingen daarom met de Jitze Nicolai trofee naar huis.

Tijdens al deze activiteiten was de Jeugdsponsoractie van de Poiesz al begonnen. Er werd door menig dorpsbewoner munten in de buis gegooid. Wij willen daarom jullie ook allemaal erg bedanken voor alle sponsormunten. De uitslag is nog niet bekend. Zodra dit bekend is horen jullie hier meer van. Op 21 februari tussen 10.00 en 15.00 uur was het de beurt aan Projunior om een leuke actie te houden in de Poiesz te Buitenpost. Er werd gemusiceerd en gezongen. Wat een energie heeft de jeugd. Ondertussen probeerden een aantal ouders suikerbrood of oranjekoekstukjes te verkopen. En dan maar hopen dat ze na het afrekenen bij de kassa hun sponsormunten in onze buis deden. Hieronder een paar foto’s van deze gezellige dag.

pj-2

Na 3 drukke weken achter elkaar waren we in de voorjaarsvakantie een weekje vrij, om in maart weer fanatiek aan de slag te gaan. Op 11 april doet Projunior mee aan het Spikerfestival te Ureterp. ’s Avonds is Gloria Deï aan de beurt. Het weekend daarvoor mogen we de samenzang nog begeleiden tijdens de Paaszondagdienst. Met Kerst is al gebleken dat Projunior hier haar hand niet voor omdraait. En dan nog een paar weekjes en dan is het weer zover, het jaarlijks voorjaarsconcert van Gloria Deï. Ook hier draagt Projunior haar steentje bij. We hopen u te ontmoeten tijdens de optredens van Projunior! Voor meer informatie over dit concert zie elders in deze dorpskrant of bij het nieuws van Gloria Deï.

 

 

 

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Gloria Deï en Pro Junior laten van zich horen!

Welzijnsorganisatie KEaRN en de lokale omroep RTV kanaal 30 houden een dorpentour in de gemeente Achtkarspelen. Tijdens het dorpenbezoek, met als titel ‘It lûd fan….’, worden bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven uitgenodigd om hun verhaal over hun dorp te vertellen.

Donderdag 11 juni was het de beurt aan Gerkesklooster-Stroobos om van zich te laten horen. Van 17.00 tot 19.00 uur werden er radio-opnames gemaakt in Dorpshuis Rehoboth. Ook Gloria Deï en Pro Junior kregen een plekje in de uitzending. De voorzitter van Gloria Deï, Freke Kuipers, kreeg samen met dirigente van Pro Junior, Dineke Oostra-Kamminga, de gelegenheid om wat te vertellen over de bands, waarna er enkele muzikale klanken ten gehore gebracht werden. De uitzending wordt herhaald op donderdag 18 juni op de radio via 105.0 & 107.8 FM. Ook is de hele uitzending te beluisteren op www.rtvkanaal30.nl.

IMG_5769 IMG_5765

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Dineke Oostra-Kamminga benoemd tot lid van de Orde van Oranje-Nassau

Tijdens het voorjaarsconcert van Chr. Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos reikte burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen zaterdagavond een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw Dineke Oostra-Kamminga (49) uit Gerkesklooster. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Dineke was in 1985 medeoprichtster van Jeugdbrassband Projunior en is tot op heden, nu 30 jaar later, nog steeds de dirigente van deze brassband. Projunior verleende ook zaterdagavond medewerking aan het bijzonderde bevrijdingsconcert van Gloria Deï en tijdens dit optreden werd Dineke door de voorzitster van Projunior met een aantal lovende woorden in het zonnetje gezet. Hierna werd ze door zes vrouwen, waaronder haar drie zussen, toegezongen met het betoverende Edelweiss uit The Sound of Music. Dit was echter nog maar een voorproefje voor wat nog zou volgen.
Burgemeester Gerbrandy nam het woord en beschreef zeer treffend wat een bijzonder mens Dineke is en wat zij, vooral op muzikaal gebied, allemaal heeft betekend en nog steeds betekent voor de tweelingdorpen. Dineke komt uit een zeer muzikaal gezin en de liefde voor muziek is haar dan ook met de paplepel ingegoten. Inmiddels is ze al 36 jaar lid van Brassband Gloria Deï. Op 18-jarige leeftijd kwam zij als dirigente voor jeugdbrassband Projunior te staan en in de 30 jaar die volgden, heeft zij met veel passie jeugd enthousiast gemaakt voor de (brassband)muziek. De vele successen die “het grote korps” Gloria Deï in de afgelopen jaren heeft behaald, zijn mede toe te schrijven aan de jaren die de leden onder de bezielende leiding van Dineke hebben gestaan.

IMG_1721
Dineke Oostra is een grote promootster van zang en heeft altijd geprobeerd kinderen al zo jong mogelijk enthousiast te maken voor zingen. Daarom heeft ze ooit kinderkoor en meidengroep Tonika opgericht,waarvan ze jarenlang dirigente was. Ook was ze medeoprichtster en dirigente van Gospelgroep Solid Foundation. Inmiddels staat Dineke al weer 17 jaar voor Chr. Gemengd Zangkoor Zingt Gode Lof. De gemiddelde leeftijd van dit koor loopt steeds verder op en het muziekgenre moet daarop worden aangepast, maar ze weet overal weer wat moois van te maken. Door haar passie, enthousiasme en positieve benadering weet ze het beste in een mens naar boven te halen en is ze naast dirigente ook een stimulator, motivator en bruggenbouwer. Deze eigenschappen zorgen er ook mede voor dat de musicals waar Gerkesklooster-Stroobos zo beroemd om is, steeds een daverend succes zijn, waar mensen van heinde en ver op afkomen. Dineke Oostra speelde bij alle 5 musicals een zeer belangrijke rol, onder andere als (mede)initiatiefneemster en regisseuse.
Ook draagt Dineke haar steentje bij aan de kerkelijke gemeenschap in Gerkesklooster-Stroobos. Zij is al diverse jaren jeugdouderling en is leidster van de cantorij. Daarnaast heeft ze diverse bestuurlijke taken uitgevoerd, waaronder die van secretaresse van Brassband Gloria Deï.
Nadat burgemeester Gerbrandy de onderscheiding had uitgereikt, sprak Dineke Oostra nog een paar woorden en zij besloot haar speech met het uitspreken van haar wensdroom: “Laten we blijven zingen met elkaar, want dat hebben we in deze tijd waarin we leven zo ontzettend nodig”.
.

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Dubbel goud voor brassbands uit Gerkesklooster-Stroobos

URETERP/GERKESKLOOSTER-STROOBOS- Afgelopen weekend was erg succesvol voor jeugdbrassband Projunior en brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos. Beide bands behaalden de Gouden Spiker op het Gouden Spiker Festival.
Op vrijdag 10 en zaterdag 11 april was het jaarlijks terugkerende muzikale Gouden Spiker Festival voor brassbands. Het was dit jaar een jubileumjaar, voor de twintigste keer werd dit festival georganiseerd. Jeugdbrassband Projunior moest zaterdagochtend het podium betreden en deed mee in de festivaldivisie. Zij hadden als zevende geloot uit een sterk deelnemersveld van twaalf. Projunior speelde onder leiding van dirigente Dineke Oostra drie werken die door zowel de jury als door het publiek, goed ontvangen werden. De jury sprak lovende woorden over de uitvoering van Projunior: ,,Vakwerk! Mooie sound en keurig verzorgd. Wauw!‘’ Projunior werd rijkelijk beloond door de jury met de Gouden Spiker. ’s Avonds was het de beurt aan Gloria Deï om zich te laten horen in een deelnemersveld van vijf bands die erg aan elkaar gewaagd waren. Gloria Deï, onder leiding van Piet van der Heide, speelde een verplicht werk, een koraal, een mars en een solowerk. De solo was voor solohoornist Nynke van der Heide met ‘A Time for Peace.’ De geblindeerde jury was erg onder de indruk van haar spel en roemde de band vooral om haar klank en muzikaal spel: ,,Prachtige warme klank, het is genieten van deze band met oog voor details.’’ Gloria Deï werd ook rijkelijk beloond door de jury. Soliste Nynke van der Heide won de tweede prijs voor haar prachtige solo. Gloria Deï won de eerste prijs voor het verplichte werk en won ook nog de totaalprijs: de Gouden Spiker. Het was een zeer geslaagde dag voor de bands uit Gerkesklooster-Stroobos. Gloria Deï zet het succes voort met het jaarlijkse voorjaarsconcert, waar ook Projunior aan mee werkt. Dit jaar zal het concert in het teken staan van het feit dat Nederland 70 jaar geleden is bevrijd, het thema is dan ook ‘The Way to Freedom.’ Het concert is op 9 mei en zal starten om 19:30 uur in de Gereformeerde Kerk in Gerkesklooster.

SONY DSC

Posted in Geen categorie | Leave a comment

IBBSS 2014

Na twee jaar sparen was het eindelijk zover voor zeven leden van Projunior. Tassen werden ingepakt voor een week bij de International Brass Band Summerschool Swansea. Titia, Eva, Marije, Gerbert, Anna, Marike en Diane vertrokken met familie 3 augustus om vijf uur richting Schiphol. Als allereerst werd er voor de reis een bloemetje neergelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van vlucht MH17. Na het lange wachten en tien minuten vertraging vertrokken we per vliegtuig naar het vliegveld in Cardiff. Maarliefst vijf van de zeven hadden nog nooit gevlogen, wat dus ook al een ervaring op zich opleverde. Aangekomen in Cardiff stonden we te wachten op onze taxi. Al snel kwam er een busje aanrijden, waar Nicholas Childs, dirigent van de Black Dyke, ons met een bordje van ‘Projunior’ seinde. Hij vertelde ons dat alle mensen uit maarliefst tien landen kwamen, dat je zelf keuze hebt in welke band je wilt spelen en aan welke activiteiten je mee wilt doen. Bij aankomst van het grote terrein van Swansea University werden we naar onze kamers gebracht. Iedereen sliep in een eigen kamer met douche, wc, bureau en bed. De eerste dag mochten we gelijk de sfeer van de week gaan proeven: er stond een repetitie gepland met de hele band, wat uit zo’n 100 mensen bestond. Hartstikke vals, maar dat werd al gauw weer bijgedraaid. Na een sectierepetitie/gesprek werden we ingedeeld in verschillende bands. Een ieder van ons zat in de Prestige band, ook was er de Sovereign band. De hele club werd ook in drieën gedeeld, waar drie bands uitkwamen die op woensdagavond voor entertainment en een winnaar daarvan zorgde. ’s Avonds konden we heerlijk slapen na een lange dag. De volgende dag was zo’n dag zoals we bijna elke dag hadden. ’s Ochtens spelen, ’s middags les en rust, ’s avonds weer spelen. Ook hebben we goed gebruik gemaakt van onze rust. Een aantal keren zijn we lekker uitgewaaid op het strand wat tegenover de school lag. Het weer heeft ons ook geholpen, het was de hele week warm!

IMG_25110229252335         IMG_25290405779487

Woensdagmiddag was iedereen vrij. Rust is nodig in zo’n week, omdat je elke dag veel blaast tijdens les, sectierepetities en tuttirepetities. We besloten om met de bus naar de stad te gaan, waar we lekker rondgelopen hebben. Elke avond na de repetitie met de band hadden we tijd om te genieten van de muziek van topsolisten van de Black Dyke en de Cory Band. Zo hebben we onder andere genoten van euphoniumspelers Gary Curtin en David Thornton, althoornspeler Owen Farr, trombonist Brett Baker en bassist Joseph Cook. Ongelooflijk wat deze mensen op hun instrumenten kunnen, wat ons veel inspiratie opleverde. Op woensdag hadden we een entertainment wedstrijd tussen de drie bands, waarbij weer werd bevestigd dat muzikanten zeer gezellige mensen zijn. Paul Lovatt-Cooper was ook aangekomen, hij zat die avond in de jury van de entertainment wedstrijd. Die man kan geweldige muziek maken, maar om hem eens te ontmoeten is meer dan fantastisch! Hij is een echte levensgenieter en heeft geweldige humor. Woensdagavond zijn we voor het eerst naar de bar geweest. Richard Marshall, principal van de Black Dyke, was daar zo enthousiast over. Hij sleepte ons mee in het spel poolen. De mensen waren allemaal zo hartelijk, dat we de daaropvolgende avonden maar weer heen zijn gegaan. Donderdag werd omgeroepen tot ‘Verdi’s Thursday’. Die dag ging bijna iedereen naar Verdi’s. “They got the best icecream in the World,” vertelde Nicholas Childs ons. Het plekje lag prachtig aan zee en bij hoge rotsen waar we onder het genot van een ijsje hebben kunnen genieten. Toen Alison Childs ons weer ophaalde, hebben we als allereerst de nieuwe cd mogen bewonderen van de Black Dyke die pas rond oktober uitkomt. Tijdens deze eer was het muisstil in de bus. Ook die avond hadden we weer repetitie en werd het afgesloten met een gezellig avondje aan de bar. De volgende dag, vrijdag 8 augustus, zou onze laatste dag zijn. De volgende dag hadden we alleen nog maar ontbijt en werden we naar het vliegveld gebracht. Vrijdag was anders, die dag was het tijd voor het slotconcert. Met de gedachte dat we nog niet naar huis wilden en dat we zóveel hadden geleerd van deze geweldige mensen, werden we klaargestoomd voor het concert. In ons IBBSS (International Brass Band Summerschool Swansea) shirt hadden we de laatste repetitie. Al gauw kwamen Oebele, Nynke en Zweitze eraan en hebben we een prachtig concert gegeven. Ook hebben er solisten gespeeld zoals Owen Farr, Brett Baker en Richard Marshall. Kippenvelmomenten waren zeker aanwezig. En wat werd er een berg mooie muziek gespeeld! Fire in the Blood van Paul Lovatt-Cooper was het grote werk van de Prestige band. Geweldig stuk, dat Cooper zelf gedirigeerd heeft. Kippenvel krijg je al op de manier hoe Cooper muziek beleeft. Na het geweldige concert hebben we met al deze leuke mensen een fantastische avond gehad in de bar en op het strand. Jammer dat het alweer voorbij was, maar zoals Nicholas Childs tegen ons zei de volgende dag op het vliegveld: “I’m sure we will meet again.”

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Dodenherdenking 4 mei 2014

Gerkesklooster-Stroobos kijkt terug op een mooie dodenherdenking afgelopen 4 mei. Sinds enkele jaren is deze herdenking weer opgepakt en wordt door zowel organisatie als dorpsbewoners als waardevol ervaren.
Jeugdbrassband Pro Junior speelt voorafgaande aan de herdenking. Even voor 20.00 uur klinkt “The last post” en vervolgens is het stil….. Om 20.02 uur klinkt het volkslied, zoals ons even later verteld wordt is het bijzonder dat we dit mogen zingen. In de oorlog was dit onmogelijk.
Een pakkend gedicht wordt voorgelezen van Diettrich Bonhoeffer. Daarna lezen 2 leerlingen van de basisschool een gedicht voor, dit gedicht komt van een oorlogsmonument in Gorredijk. Vervolgens is een dorpsgenoot aan het woord die de tweede wereldoorlog nog zelf heeft meegemaakt en nog hele duidelijke herinneringen heeft aan de oorlog. Het publiek luistert geboeid.

 

10311744_635999039813469_4610274105519611475_n (2) 10264315_635999136480126_4125569766200913956_n

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Sulveren Spikerbokaal voor Projunior

Op 11 april jongstleden deed jeugdbrassband Projunior onder leiding van  Dineke Oostra-Kamminga mee aan het Gouden Spiker Festival. Dit werd de tweede  keer op rij dat we meededen in de vijfde divisie. Ook ditmaal namen we prijzen  mee naar huis: de eerste prijs voor het verplichte werk en een tweede prijs voor  het totaalprogramma. De eerste prijs ging naar ‘Speelt Wel’ uit Suwâld..  Projunior moest als vierde het podium betreden met een onvolledige bezetting.  ‘Percussive Prelude’ was het eerste stuk op de muziekstandaard. De jury viel het  gelijk op dat er een prachtige sound te horen was. Men was onder de indruk  van de kleine bezetting. Voor een solo hadden we dit jaar het stuk ‘Share  my Yoke’ gekozen. Solocornettiste Marike Land had de eer deze prachtige melodie  ten gehore te brengen. Het publiek, de jury en de rest van Projunior heeft met  volle teugen van Marike’s klanken genoten. Met tevredenheid konden we verder met  ‘The Journeymen’. Dit was dit jaar het verplichte stuk in de vijfde divisie.  Dirigent Dineke heeft haar uiterste best gedaan om alle puntjes op de i te  zetten, waarvoor we werden beloond met de eerste prijs. De  heren Erik Jansen en Anno Appelo roemden in het juryverslag de opvatting en  stijl van de dirigent: “ U moet zuinig zijn op uw dirigent, deze is zeer  bekwaam”. Na deze drie zware stukken voor de kleine band was het tijd  voor ‘Zamora’. Deze mars had allerlei Spaanse invloeden, wat goed gespeeld kan  worden door de leden.
Wat waren we ontzettend blij met de uitslag! Tijd voor een feestje…
IMG_1262  IMG_1268

Posted in Geen categorie | Leave a comment