Ontstaan

In juli 1983 was er de behoefte om het groot aantal blaasmuziek-leerlingen onder te brengen in een zelfstandig jeugdkorps. Hiervoor moest dus actie ondernomen worden en een aantal van Gloria Deï gingen hiermee aan de slag. Het was niet zo makkelijk om het te regelen, want er waren geen instrumenten voor de leerlingen. Gloria Deï heeft vele acties gedaan om geld te verzamelen en met het geld van de subsidie kwamen ze een heel eind.
In 1983 ging het jeugdkorps van start als “Klein Gloria”. In 1985 kon het jeugdkorps pas subsidie ontvangen en stond het jeugdkorps officieel ingeschreven bij de gemeente. Vanaf toen kreeg het een andere naam. Het jeugdkorps heette “Projunior”en stond onderleiding van Dineke Oostra-Kamminga.
Projunior deed vaak mee aan festivals in de provincie Groningen en Friesland. De leden deden mee aan het solistenconcours en zo nog meer activiteiten. Het jeugdkorps wou zelf ook iets organiseren en zo kwam “Jonge mensen op weg naar het concertpodium”. Dit concert wordt momenteel elk jaar nog weer georganiseerd.
Het jeugdkorps ‘Projunior’ is het voorportaal van brassband ‘Gloria Deï’. De leerlingen worden zo ver opgeleid dat ze later bij ‘Gloria Deï’ in kunnen stromen. Zo behoudt men in het dorp goede muzikanten en blijft het leven in het dorp.
Om meer leden bij het jeugdkorps te krijgen, is de vereniging bezig met een ledenwerving. Op Basisschool ‘De Clearcamp’ in Gerkesklooster worden muzieklessen gegeven aan groep 5. Dit is een project van 3 maanden, waarbij de leerlingen de theorie leren van de muziek en leren om op een muziekinstrument te blazen. De kinderen worden enthousiast gemaakt om muziek te gaan beoefenen.
Jeugdkorps ‘Projunior’ heeft vanaf september 2009 een eigen leerkracht. Piet van der Heide geeft op de woensdagmiddag de leerlingen van ‘Projunior’ les, om zo verder te komen in de blaaswereld.
Dineke Oostra-Kamminga staat momenteel nog steeds voor het jeugdkorps “Projunior”. In al die jaren is het jeugdkorps heel veel veranderd, maar de jeugd blijft nog steeds komen in de blaaswereld.