Dirigent

Jaap Musschenga (Ulrum, 1990) begon zijn muzikale carrière op 7 jarige leeftijd bij de plaatselijke fanfare. Na geruime tijd bugel te hebben gespeeld, stapte hij in 2006 over op euphonium. Na de middelbare school deed Jaap met succes toelatingsexamen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde hier Hafabra-directie en tenor tuba. Voor beide opleidingen slaagde hij ‘cum laude’.   In september 2014 begon hij, als eerste student in Groningen, met de nieuwe masteropleiding Wind Band Conducting. Hij wist deze opleiding in juli 2016 met goed gevolg af te ronden, onder andere door het dirigeren van een hoogstaand eindconcert m.m.v. de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Op dit moment dirigeert Jaap bij verschillende orkesten: fanfare Eendracht uit Eerbeek, en cmv Concordia uit Oldebroek. Sinds september 2016 is hij dirigent geworden van Brassband Gloria Deï.

Jaap werkte samen met gerenommeerde solisten waaronder Loes van Ras, Rianne Botma, Piter Wilkens, Rients Gratama, Brigitte Heitzer en Miranda van Kralingen. Verder dirigeerde hij als assistent van de vermaarde dirigent Ed Spanjaard het Hanze Symphonic Orchestra in Bremen met onder andere de 2de symfonie van Rachmaninov en ‘Daphnis and Cloé’ van Ravel en was hij assistent van dirigent Jan Stulen. Ook is Jaap een graag geziene gastdirigent en docent bij verscheidene orkesten in Nederland. In september 2015 won Jaap als eerste dirigent de VNO-NCW talent award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan een talent uit Noord Nederland die uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Naast een trofee en oorkonde ontving Jaap een studiebeurs.