Geschiedenis

Op 30 oktober 1923 vond er in de Herberg van Stroobos een vergadering plaats waarbij alle twintig aanwezigen hetzelfde doel voor ogen hadden: te komen tot het oprichten van een christelijke muziekvereniging. Deze muziekvereniging kreeg de naam “Gloria Deï”, wat betekent: ‘Eer zij God’. Muziekvereniging ‘Gloria Deï’ is van start gegaan als Christelijk Fanfarecorps.

Vanaf 1923 stond Christelijk Fanfarecorps “Gloria Deï” onder leiding van Willem Pieters Westra. In 1939 gaf deze het stokje over aan Johannes van der Zwaag, waarna deze na een korte periode in 1940 het stokje doorgaf aan Pieter Kamminga. Als dirigent heeft hij het 31 jaar lang vol gehouden. In verband met de oorlog is het korps tussen 1943 en 1945 niet wekelijks bij elkaar geweest, maar na de bevrijding hebben ze het weer volledig opgepakt.

Vanaf 1971 stond het korps onder leiding van Pieter Pel. Onder leiding van hem werd in 1974 het Gouden Jubileum gevierd. Tevens veranderde Gloria Deï in dat jaar van Christelijk Fanfarecorps naar Christelijke Brassband. In verband met gezondheidsredenen heeft Pieter Pel in 1978 het dirigentschap overgedragen aan Willem Kamminga, die reeds enkele jaren actief was als spelend lid.

Onder leiding van Willem Kamminga behaalde Gloria Deï op 11 december 1993 de nationale brassbandtitel in de vierde divisie met het stuk ‘Petite Suite de Ballet’ van Eric Ball. Vanaf dat jaar kwam Gloria Deï in de derde divisie uit. In 2004, na 26 jaar dirigent te zijn geweest, heeft Willem Kamminga aangegeven het dirigentenstokje neer te leggen.

De opvolger van Willem Kamminga was Sietze Hamersma, die naast Gloria Deï ook Fanfare Oranje te Grootegast en Brassband Heman te Zuidwolde dirigeerde. Dit jaar had Gloria Deï vele successen en behaalde onder andere de nationale brassbandtitel in de derde divisie met het stuk ‘A Mendip Celebrations’ van Darrol Barry. Na een jaar gaf Sietze Hamersma aan te willen stoppen als dirigent in verband met andere kansen en ontwikkelingen.

Van 2005 tot en met 2009 had Marco Middelberg het stokje in handen. Onder zijn leiding is Gloria Deï in 2007 Nederlands kampioen geworden in de 3e divisie en sleepte de band de hoofdprijzen in de wacht op het Gouden Spiker Festival en Surventobrass.

Van 2009 tot 2016 is Piet van der Heide dirigent geweest van Brassband Gloria Deï. Onder zijn leiding heeft Gloria Deï vele prijzen weten te bemachtigen; Kampioen in de 3e divisie in 2009, in 2010 en in 2012. Ook won de band de edities van Surventobrass in 2010 en 2011. Tijdens het WMC van 2013 zijn ze Wereld Kampioen geworden in de 3e divisie en in 2015 heeft Gloria Deï promotie gemaakt naar de 2e divisie.

Vanaf september 2016 stond de band onder leiding van Jaap Musschenga. Dit is een heel succesvolle samenwerking gebleken waarbij de band laat zien dat ze in de 2e divisie thuis horen, met in 2018 een klein uitstapje naar de 1e divisie.