Brassband Gloria Deï & Projunior verrassen publiek met “Brass Fantasy”

Afgelopen zaterdag 19 maart presenteerde Chr. Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos in de Gereformeerde kerk haar voorjaarsconcert. De jaarlijkse concerten van Gloria Deï, die zeer goed bekend staan onder de echte brassbandliefhebbers, trekken door het afwisselende karakter ook veel “gewone’ muziekliefhebbers. De toeschouwers kwamen dan ook nu weer van heinde en ver.
De kerkzaal was zoals gebruikelijk omgetoverd tot een muziektheater met een prachtig decor die aansloot bij het thema Brass Fantasy. Met behulp van de beamer en lichtapparatuur werden de muzikanten en presentatrices in de spotlights gezet.
Gloria Deï opende het concert met het muziekstuk “Light”. Dit werk zal verplicht zijn op de Vlaamse Open Brassband Kampioenschappen waar de band in april aan zal deelnemen. Na dit flitsende openingswerk kondigden de presentatrices “Melting the Ice” aan, een rustig muziekstuk waar je even bij weg kon dromen. “Kingdom of Dragons” daarentegen niet, deze muziek waarbij de draken soms te horen waren hield het publiek wel wakker. Anna Kuipers mocht op haar Flugelhorn de solo “The Seal Lullaby” ten gehore brengen. Een lieflijk wiegeliedje. Gloria Deï speelde vervolgens de herkenbare muziek uit Harry Potter- films, het publiek was hier dan ook erg enthousiast over. Daarna werd het tijd dat de slagwerkers in de spotlights kwamen te staan. Drie heren en één dame waren verkleed in Japanse stijl en stalen daardoor de show. Op de trommels startten zij het sfeerstuk “Taiko en Geisha” waarna de blazers hen later aanvulden. “Me And My Shadow “is een duet voor de euphoniums. Zij stonden beide aan een kant van de band, en speelden onder begeleiding van Gloria Deï. Vervolgens was het de beurt aan Zweitze van der Heide. Hij speelde op marimba de solo “Furioso and False in D minor”, waarna hij een enorm applaus kreeg. Het laatste stuk voor de pauze was “Fantastic Brass”.
Na de pauze was het tijd voor Jeugdbrassband Projunior. De jeugd kwam op met boomwhackers; gekleurde plastic buizen met allemaal een andere toonhoogte. Wat verassend was is dat ze die buizen hebben laten klinken, en zo samen een muziekstuk gespeeld hebben. Het enthousiasme spatte van het optreden af. “Rhythm, Romance and Rock” stond ook op het programma. Hiermee heeft Projunior een aantal weken geleden de eerste prijs behaald op het festival van de Federatie Achtkarspelen.. Een van de hoogtepunten van de avond was dat drie jonge muzikanten die nog maar kort muziekles hadden al een solo mochten spelen. Nadat ze onder begeleiding van Projunior hadden gespeeld kregen ze van het publiek een welverdiend applaus. Iedereen die wel eens in het spookslot van het attractiepark de Efteling is geweest zal het stuk “Danse Macabre” herkennen. De muziek laat je meeslepen in de spanning die je in zo’n slot ervaart, waarbij het publiek de fantasie de vrije loop kon laten. Op eigen initiatief van de bandleden werd “Music from Frozen” gespeeld. Deze populaire muziek uit de film Frozen was vooral voor het jeugdige publiek leuk om naar te luisteren.
Na het fantastische optreden van de Jeugdbrassband mocht Gloria Deï het concert vervolgen. De band speelde op majestueuze wijze “Summon the Dragon”. Het was tijd voor een rust punt in het programma door het spelen van “The Last Night of Fall”. “I Will Follow Him”, muziek uit de film Sister Act, stond op het programma. De trombones van de brassband deden een nonnenkap op en speelden staande, op een prachtige manier, deze solo. De slagwerkers maakten daarna muziek zonder instrumenten. Ze gebruiken handen en benen om geluiden mee te maken, en creëerden zo een muziekstuk. Allerlei tunes van cartoons kwamen langs in “Cartoon Classics”. Voor het publiek leuk om even terug te gaan naar die tijd. Wat is fantasie nu zonder Disney, daarom speelden Gloria Deï en Projunior samen “Disney on Parade”. Tot slot werd het popnummer “Up Town Funk” gespeeld waarbij de band het publiek meesleepte in hun enthousiasme. Iedereen kon terugzien op een zeer bijzondere, indrukwekkende avond, waarbij naast de verscheidenheid toch ook weer de professionaliteit en kwaliteit ervan af spatten.

IMG_8655

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie