Kerstconcert Brassband Gloria Deï met Trijntje Oosterhuis

Wat was het een geweldige avond!

We genieten nog na van ons prachtige kerstconcert met Trijntje Oosterhuis.

Met trots mogen we terugkijken op een zeer geslaagd jubileumjaar.

We wensen jullie fijne feestdagen!

     

 

 

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Escape Room ‘Gloria Deï 100 jaar’

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Jubileumboek voor Gloria Deï

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï Kampioen

Afgelopen weekend is Gloria Deï tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht kampioen geworden in de 1e divisie. De uitvoering van het werk James Cook Circumnavigator van Gilbert Vinter werd door de jury beloon met maar liefst 94 punten!

Gloria Deï had eerder dit jaar besloten om de stap te zetten naar de 1e divisie. De winst op de NBK bevestigt dat dit een goede keuze is geweest. Band en dirigent zijn erg trots op het resultaat!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Trilogie op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade 2022

Na het Mei-Concert was er nog maar een korte periode om zich voor te bereiden op het Wereld Muziek Concours in het Limburgse Kerkrade, omdat het verplichte werk voor dit concours alweer op de muziekstandaard lag. Dit Wereld Muziek Concours is een internationale viering van de blaasmuziek, dat sinds 1951 iedere vier jaar plaatsvindt in Kerkrade, is in de kern een blaasmuziekfestival met als basis de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Deze zomer wordt de negentiende editie gevierd!

Drukke weken lagen in het verschiet. Het vergde dan ook de volledige inzet van de leden van de brassband en hun dirigent. Het programma zou bestaan uit een verplicht werk en een vrij werk. Het verplichte werk was het werk “Entertainments” van de Britse componist en muziekpedagoog Gilbert Vinter. Het was een werk, dat in 1968 ook al eens was uitgevoerd. Als vrij werk speelde de brassband o.a. het werk “Babylon” van de Franse componist Thibaut Bruniaux.

Voordat de muzikanten op negen juli afreisden naar Kerkrade was een week voor hun optreden voor de vaste supporters en de echte muziekliefhebbers nog een Try-out in de Gereformeerde Kerk.

Aangezien Gloria Deï in 2013 en 2017 in Kerkrade beide keren het kampioenschap behaald hadden, wilden ze op dit wereldconcours opnieuw goed voor de dag komen. In 2013 trad de band op in de 3e divisie en in 2017 in de 2e divisie. Ook in 2022, i.v.m. corona was het concours een jaar uitgesteld, kwam de brassband wederom uit in de 2e divisie.

Zaterdag negen juli was het dan eindelijk zover. Om zeven uur vertrokken de eerste muzikanten reeds  richting Limburg om deze dag volledig mee te nemen en alvast een leuk plekje voor de zomervakantie te reserveren. De reis verliep voorspoedig en ondanks aangekondigde wegversperringen hadden ze deze dag geen last van de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet.

In het begin van de middag arriveerden de eerste gasten op de gezellige familiecamping De Watertoren in Landgraaf. Deze camping lag op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum van Kerkrade. De muzikanten, die met eigen vervoer gekomen waren, moesten nog even hun geduld bewaren, aangezien ze pas om drie uur de sleutel van het chalet konden krijgen. Geen probleem, want de koffie en een stuk Limburgse vlaai, viel zoals gewoonlijk in goede aarde. De campinggasten werden verdeeld over een vijftal chalets, die door Tineke Jager al in een vroeg stadium geregeld waren. Behalve de gasten, die per auto waren gekomen, kwamen er ook nog een aantal gezinnen in hun caravan naar Landgraaf. Daarnaast hadden nog een aantal trouwe supporters elders een slaapplaats gevonden. 

Nadat de bedden in de chalets voor de nacht waren opgemaakt, vertrok het gezelschap aan het eind van de middag naar het centrum van Kerkrade om aldaar op  de markt te genieten van een Italiaanse- of Griekse warme maaltijd. Ondertussen zorgde op een groot podium aan de kop van het marktplein een symfonieorkest voor de nodige sfeer. Onder het genot van een glaasje bier en een heerlijk zonnetje zaten de muzikanten zich in stilte voor te bereiden op het optreden van de volgende dag.

Om de volgende dag weer fris aan de start te verschijnen, gingen ze op tijd weer naar Landgraaf om van een goede nachtrust te genieten.

De volgende dag, de dag van de waarheid, kon je zien, dat de nodige spanning bij een aantal muzikanten al enigszins zichtbaar was. Enkelen van hen zochten vervolgens de kantine van de camping op, om samen de spieren alvast wat los te maken en bepaalde solistische stukken nog eens door te nemen. Rond half elf werden de instrumenten ingeladen en vertrok het gezelschap naar Theater Kerkrade. In Kerkrade aangekomen bleek, dat het parkeerterrein bij de Rodahal was afgesloten en ze op zoek moesten naar een geschikte parkeerruimte in de naaste omgeving van de concertzaal.

           

Na het inspelen betrad de brassband de arena van het enigszins sfeerloze theater Kerkrade. Sfeerloos, omdat er maar een handjevol supporters in de grote zaal aanwezig waren. Ondanks deze handicap liet de band zich in het geheel niet uit het veld slaan. Volgens journalist Ale Nicolai was de start van de band een beetje nerveus, maar dat ging rap beter. Na het optreden liet dirigent Gerk Huisma weten, dat de band geweldig klonk en ondanks kleine oneffenheden hadden ze de muzikale boodschap perfect overgebracht. Hij was dan ook heel tevreden over hun optreden.

Dorpsgenoot en muziekdocent Jappie Kuipers, die met een kritisch oor alle zeven deelnemende bands in de 2e divisie beluisterd had, liet na afloop weten, dat Gloria Deï hoge ogen zou gooien om in de prijzen te vallen.

Nadat alle bands hadden opgetreden, vertrokken de muzikanten met z’n allen weer naar de markt om daar een hapje te eten. Je zag duidelijk dat de spanning er af was. Alom tevreden gezichten en nu maar afwachten of de jury dezelfde mening was toegedaan.

Tegen 19.00 uur zochten ze elkaar weer op en trokken ze en bloc naar de Rodahal, alwaar de prijsceremonie zou plaatsvinden. In de volle Rodahal werd het geduld van de diverse korpsen wel op de proef gesteld, want pas om kwart voor acht werd de uitslag bekend gemaakt. Om de tijd te doden  werden door de bands diverse volksliederen en ander bekende liederen gezongen en ging op gepaste tijden de wave door de zaal. Ondertussen steeg de spanning in de zaal, want wie van hen zou er deze keer met de hoogste eer vandoor gaan.

Naast de hoofdprijs werden eerst nog een aantal andere extra prijzen bekend gemaakt. Zo werd de prijs voor de beste solocornettist gewonnen door Oebele van der Heide van Gloria Deï en of dat nog niet genoeg was, ging de brassband ook nog met de meest opmerkelijke muzikale presentatie van het verplichte werk “Entertainments” naar huis. Begrijpelijk dat de spanning ongekende vormen aannam.

In eerste instantie werden de prijzen van de laagst geklasseerde bands bekend gemaakt. Tenslotte bleven er nog twee bands over en dat waren de Brassband Panta Rhei uit België en Gloria Deï.

Eindelijk kwam het verlossende woord. Gloria Deï had met maar liefst vier punten verschil gewonnen van het Belgische Panta Rhei. Een ongekende prestatie en dat voor de derde keer op rij. De muzikanten vlogen elkaar om de hals en feliciteerden elkaar. Toen de spanning er helemaal af was, hielden velen het niet meer droog. Ook voor dirigent Gerk Huisma was dit een geweldig succes.

                     

Na alle felicitaties en verdere plichtplegingen verplaatste het gezelschap zich weer naar de markt, waar men zich in het feestgedruis stortte. Samen met andere leden van de concurrerende band werd er gedanst en verdwenen heel wat pilsjes in de dorstige kelen.

   

Het werd laat, héél laat deze avond, omdat op de camping het feest nog een vervolg kreeg. Ondanks het feesten waren de muzikanten de volgende morgen allen weer paraat om de chalets weer in goede staat achter te laten en vertrokken allen weer naar het hoge noorden.

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï zet stap omhoog met Gerk Huisma als vaste dirigent

Brassband Gloria Deï maakt definitief de overstap naar de eerste divisie bij de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. De band en de nieuwe dirigent Gerk Huisma hebben samen besloten een divisie omhoog te gaan.

Gloria Deï speelt momenteel in de tweede divisie. Enkele jaren geleden schreef de band zich al eenmalig in voor de eerste divisie, en dat beviel goed. De muzikanten zien het als een uitdaging om nu vast uit te komen op het hogere niveau. ,,We hebben het niveau van de eerste divisie vastgehouden”, zegt voorzitter Jildou van der Weg. ,,Zo spelen we bij concerten en concoursen al vaak werken van dit niveau. Mede daarom durven we nu de stap te nemen.”

De NBK vinden dit jaar plaats op zaterdag 29 oktober. Band en dirigent benadrukken wel dat doorstroming van de jeugd belangrijk blijft. Ze houden de komende jaren in de gaten of het goed mogelijk blijft om de stap te maken van jeugdbrassband Projunior naar Gloria Deï.

Verder is besloten dat Huisma definitief aanblijft als dirigent. De 31-jarige Huisma begon in januari in Gerkesklooster-Stroobos, als opvolger van Jaap Musschenga. ,,De samenwerking bevalt van beide kanten goed”, zegt Van der Weg. ,,We zijn blij dat we daar nu voor langere tijd mee door kunnen gaan.”

Gloria Deï bereidt zich momenteel voor op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, waar de band op zondag 10 juli zijn titel verdedigt. In aanloop daarnaartoe is op zondag 3 juli een try-outconcert in de gereformeerde kerk in Gerkesklooster. De uitvoering begint om 20.00 uur, de toegang is gratis.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Week van vieren en gedenken

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Vacature Bas

Speel jij Es- of Besbas of heb jij ambitie om op dit instrument te spelen? Dan hebben wij als fanatieke tweede divisie brassband een leuke vacaturen. We repeteren op de woensdagavonden in Gerkesklooster.

Heb jij interesse of wil je een keer meedoen? Neem dan contact op met 06-13650705 of mail naar voorzittergloriadei@gmail.com

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gerk Huisma nieuwe dirigent van brassband Gloria Deï

Gerk Huisma (31) uit Surhuisterveen wordt de nieuwe dirigent van brassband Gloria Deï. Hij begint zodra het weer mogelijk is om te repeteren.

Gerk is geen onbekende voor Gloria Deï. Hij is docent bij Cultuurcentrum De Wâldsang in Buitenpost en is ook al jaren dirigent in Augustinusga. Verder was hij in het verleden al eens gastdirigent en invaller in Gerkesklooster.

Het eerste grote optreden van Gerk wordt het bondsconcours op zaterdag 5 maart in Drachten. Verder staat in juli het Wereld Muziek Concours in Kerkrade op het programma.

Gerk werd eerder dit jaar met De Lofklank uit Ureterp kampioen in de tweede divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Hij dirigeert ook het Koperensemble van Cultuurcentrum De Wâldsang.

Onze nieuwe dirigent is de vervanger van Jaap Musschenga, die dit voorjaar afscheid nam. Hij stapte over naar kampioensdivisieband De Bazuin uit Oentsjerk. Sindsdien nam oud-dirigent Piet van der Heide de honneurs weer even waar. Van der Heide blijft ook na het aantreden van Huisma verbonden aan Gloria Deï, als vaste docent van de jeugdleden.

Gloria Deï bestaat in 2023 honderd jaar. De band werkt inmiddels aan een jubileumprogramma vol met hoogtepunten.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Jaap Musschenga vertrekt als dirigent van Brassband Gloria Deï

 Jaap Musschenga heeft aangekondigd te vertrekken bij Brassband Gloria Deï. Na een samenwerking van bijna 5 jaar gaat Jaap een nieuwe uitdaging aan. Hij is benoemd als dirigent van kampioensdivisieband De Bazuin Oenkerk A.*

Brassband Gloria Deï en De Bazuin Oenkerk A repeteren beiden op de woensdagavond. Hierdoor is het voor Jaap niet meer mogelijk om dirigent te blijven van Brassband Gloria Deï.

Jaap Musschenga werd in september 2016 aangesteld als dirigent van Gloria Deï. De band leerde Jaap kennen als een bekwame en gedreven dirigent. Zijn muzikale kwaliteiten sloten erg natuurlijk aan bij de band waardoor vrij snel een goede samenwerking ontstond.

De band kijkt terug op een zeer prettige samenwerking met Jaap. In de afgelopen jaren heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de band. Jaap was eveneens goed in staat samen te werken met de jeugdleden. Dit deed hij met veel enthousiasme en fanatisme.

Onder leiding van Jaap heeft de band bijzondere concerten mogen geven. Hierbij valt te denken aan een concert aan het water met ‘Feestband Exposure’, het kerstconcert met het Roder Jongenskoor en de verschillende voorjaarsconcerten. Hierbij liet Jaap blijken ook erg betrokken te zijn bij de dorpen Gerkesklooster-Stroobos.

Ook deed Gloria Deï onder leiding van Jaap mee aan verschillende wedstrijden en concoursen. De band heeft laten zien thuis te horen in de 2e divisie. Hoogtepunten waren een 1e plaats tijdens de Deutsche Brass Band Meisterschaften in 2018 met daaropvolgend een uitstapje naar de 1e divisie tijdens de Nederlands Brassband Kampioenschappen.

Het bestuur en leden bedanken Jaap Musschenga voor zijn inzet en wensen hem en De Bazuin Oenkerk A een prettige en succesvolle samenwerking toe.

Gloria Deï kijkt uit naar 2023 waarin zij haar 100-jarig jubileum zal vieren.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen