Gloria Deï wint prijs voor het beste programma op Dutch Open

GERKESKLOOSTER – Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster heeft zaterdag deelgenomen aan de Dutch Brass Band Championships (DOBC) in de tweede divisie in Theater De Lawei.

De band uit het tweelingdorp eindigde in een sterk deelnemersveld van acht bands op de tweede plaats in de eindrangschikking. Alleen de Belgische deelnemer Mercator Brass kreeg van de jury 1 punt meer. Gloria Deï behaalde 92 punten (rapportcijfer 9,2) en was daarmee de beste Nederlandse brassband in de tweede divisie.

De jury roemde vooral de muzikale uitvoering en expressie van de band en het stabiele en virtuose spel van solist op slagwerk Zweitze van der Heide.

Een bijzondere verrassing voor Gloria Deï was de prijs die ze kregen voor het beste totaalprogramma. Er moest namelijk een aaneensluitend programma van 30 minuten gebracht worden. Derhalve een mooie blijk van waardering voor de gemaakte keuze van dirigent en muziekcommissie.
Gloria Deï sluit met dit succesvolle optreden het enerverende seizoen ’18-’19 bijna af, want op 28 juni volgt nog de begeleiding van Julia Postma op haar C-examen en op 10 juli gaat de band marcherend door Gerkesklooster en Stroobos om de jaarlijkse feestweek te openen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï maakt op NK brassbands indruk met bronzen plak

Utrecht

Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos heeft afgelopen weekend een prima visitekaartje afgegeven tijdens de Nederlandse Brassbandkampioenschappen (NBK) in Utrecht.

De band van dirigent Jaap Musschenga maakte de overstap naar de eerste divisie en deed dat met succes. Gloria Deï eindigde op de derde plek. De winst ging naar Pro Rege uit Heerenveen.

,,We hebben gepiekt op het juiste moment”, zei dirigent Jaap Musschenga van Gloria Deï na afloop over de uitvoering van het werk High Peak van componist Eric Ball. ,,Dit was de beste uitvoering van al onze repetities en optredens tot nu toe. De stukken van Ball zitten ons als een jas. Het was puzzelen met de muziek en dat leverde de band een heel mooie reis op.”

Het drietal juryleden was lovend over de prestatie van Gloria Deï. ,,Jullie klank is prachtig”, zei de Zwitserse Arsène Duc. ,,Erg goede solisten en een goede intensiteit vanaf start tot einde”, vond het Franse jurylid Florent Didier. ,,Ik heb genoten van jullie muziek.”

In de kampioensdivisie eindigde brassband De Wâldsang als zevende. Daarmee stelden de Buitenposters teleur, want in 2017 waren ze nog de kampioen. De Provinciale Brassband Groningen ging met het goud naar huis. Soli Brass uit Leeuwarden werd tweede.

De zevende plek van De Wâldsang verbaasde vriend en vijand, want op basis van hun uitvoering werden de Buitenposters hoger ingeschat. De negentienjarige bastrombonist Jelle Koertshuis gooide bij De Wâldsang hoge ogen. Hij bracht de zaal in vervoering met zijn knappe uitvoering van de solo in het verplichte werk Old Licks Bluesed Up van Torstein Aegaard-Nilsen.

,,Petje af”, zei dirigent Rieks van der Velde over de prestatie van de jonge bastrombone-speler. ,,Hij speelt nog maar zes weken met ons mee.” Van der Velde was redelijk tevreden over de uitvoering van De Wâldsang. ,,Een paar kleine slippertjes, maar die zijn niet noemenswaardig. We zaten in een goede flow.”

Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen eindigde eveneens als zevende. De Feansters zagen Looft den Heer uit Beetgumermolen met het goud naar huis gaan. ,,Een heel stabiele uitvoering”, luidde de analyse van dirigent Theun van Leijen van Blaast de Bazuin over het presteren van ‘zijn’ band. ,,Vanaf het begin hebben we het muziekspel goed door kunnen zetten. We hebben mooie lijnen uitgezet. Daar zijn we zeker tevreden mee.”

De uitslagen. Kampioensdivisie: 1. Provinciale Brassband Groningen (Groningen), 94 punten; 2. Soli Brass (Leeuwarden), 93; 3. Brassband Schoonhoven (Schoonhoven), 92; 4. De Bazuin (Oentsjerk), 91; 6. De Spijkerpakkenband (Gorredijk), 89; 7. De Wâldsang (Buitenpost), 88.

Eerste divisie: 1. Pro Rege (Heerenveen), 92; 2. Oefening en Uitspanning (Wijk en Aalburg), 90; 3. Gloria Deï (Gerkesklooster-Stroobos), 89.

Tweede divisie: 1. Excelsior (Ferwert), 92; 2. Martini Brassband (Groningen), 91 ; 3. Constantijn Huygens (Appingedam), 89; 4. De Bazuin B (Oentsjerk), 88; 6. De Lofklank (Ureterp), 85; 8. Euphonia (Wolvega), 83.

Derde divisie: 1. Looft den Heer (Bitgummole), 94; 2. Immanuel (Bedum), 91. 3. Backum Brass (Castricum), 89; 5. De Nije Bazún (Britsum), 87; 6. Apollo (Grou), 86; 7. Blaast de Bazuin (Surhuisterveen), 85; 8. Greidebrass (Spannum), 84.

Vierde divisie: 1. Halleluja (Menaam), 93; 4. Euphonia (Ternaard), 88; 5. Concordia (Wânswert), 87; 6. UDI (Oosternijkerk), 86; 7. De Bazuin (Triemen-Westergeest), 84.

https://defeanster.nl/2018/10/29/gloria-dei-maakt-indruk-met-bronzen-plak-op-nk-brassbands

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

PROMO Musicnight 20 juli

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Musicnight 20 juli

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï tijdens NBK in eerste divisie

Brassband Gloria Deï heeft besloten om zich voor de NBK 2018 op 27 oktober a.s. in te schrijven voor de eerste divisie. De band uit Gerkesklooster-Stroobos maakt al jaren deel uit van de top van de tweede divisie met de WMC-titel in 2017 en onlangs nog het hoogste aantal punten op de Duitse Brass Band Kampioenschappen.

Met het verplichte werk ‘High Peak’ van Eric Ball zet Gloria Deï nu de stap om te promoveren. Dirigent Jaap Musschenga stelt: “ We nemen deze stap om de ontwikkeling van de band te continueren en omdat we in het werk ‘High Peak’ een enorm uitdaging zien.”

Dirigent, leden en bestuur hebben dit besluit in goed overleg genomen en kunnen niet wachten om met de voorbereiding te beginnen. Maar eerst nog een optreden op Grutsk! op 30 juni in Leeuwarden en een groots concert op het water in Gerkesklooster met feestband Exposure op 20 juli: ‘Musicnight@deLauwers’

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos wereldkampioen

KERKRADE – Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos heeft zaterdag het Wereld Muziek Concours (WMC) in de tweede divisie brassband gewonnen.

In een sterk internationaal deelnemersveld behaalde de vereniging uit het tweelingdorp onder leiding van vervangend dirigent Piet van der Heide het verbazingwekkend hoge aantal van 96 punten.

In het Theater Heerlen moest Gloria Deï zaterdagmiddag na een gunstige loting als tweede aantreden. Na de goede voorbereiding van de afgelopen weken ging de band met veel vertrouwen op het podium zitten.

Het voor de tweede divisie razend moeilijke verplichte werk ‘Purcell Variations’ werd met veel klank en muzikaliteit gebracht. Ook de aanwezige componist Kenneth Downie roemde de band. ,,Such a fine sound”, zo luidde zijn veelzeggende reactie.

In het keuzewerk ‘Flashback’’ van de Nederlandse componist Jan de Haan konden de muzikanten van Gloria Deï nogmaals hun niet geringe kunsten vertonen.

De spanning bereikte een hoogtepunt toen na de achtste en laatste deelnemer – de beroemde Belgische brassband Hombeek – de punten bekend werden gemaakt. De jury had besloten 1 punt meer toe te kennen aan Gloria Deï zodat Hombeek als tweede eindigde. Martini Brassband uit Groningen werd derde.

Samen met de meegereisde supporters werd de overwinning in het zuidelijke puntje van Nederland uitbundig gevierd door Gloria Deï. Het was een welverdiende beloning na maandenlang hard werken.

Thuis wacht Gloria Deï voor de zomervakantie nog optredens tijdens de feestweek in Gerkesklooster-Stroobos. Dat festijn wordt op woensdag 19 juli geopend met een muzikale rondgang lopend door het dorp.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï tot aan de zomervakantie o.l.v. een andere dirigent

Onze huidige dirigent Jaap Musschenga is sinds half maart ziek en op dit moment uit de running bij Gloria Deï. In juli gaat Gloria Deï mee doen aan het WMC in Kerkrade en dit zal gebeuren o.l.v. Piet v.d. Heide. Op dit moment gaat het weer de goede kant op met Jaap en wij hopen dat hij na de zomervakantie terug zal keren bij ons.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï laat de jeugd schitteren op concert in tweelingdorp

 GERKESKLOOSTER/STROOBOS – Voor Brassband Gloria Deï en haar publiek stond zaterdagavond in het teken van ‘A Swedish Christmas Tale’.

Dit kerstverhaal werd muzikaal omlijst door de band uit Gerkesklooster-Stroobos. De jeugd die in groten getale meewerkte, stal de show.

In een volle kerk in het tweelingdorp liet niet alleen Gloria Deï, onder leiding van Jaap Musschenga, van zich horen. Ook Jeugdbrassband Projunior, de samenspelgroep en een speciaal opgericht kinderkoor lieten zich gelden. De formaties staan allen onder leiding van Dineke Oostra.

Leerlingen van groep 5 van basisschool De Claercamp kwamen ook aan bod. In het door alle muzikanten gespeelde ‘Jingle Bells’ lieten zij horen hoe ver ze al gevorderd zijn met hun blaasproject, geleid door muziekjuf Annemarieke Bos. Het publiek liet zich niet onbetuigd en gaf een oorverdovend applaus voor de prestaties van al die jonge talenten.

Het tweelingdorp kan terugzien op een sfeervol concert, waarbij de prestaties van de allerjongsten het meest in het oog sprong. Daarmee lijkt de toekomst van de muziekverenigingen wel verzekerd.

Foto’s: Jan Land

http://www.defeanster.nl/nieuws/52724/gloria-dei-laat-de-jeugd-schitteren-op-concert-in-tweelingdorp/

img_2104img_2190img_2182

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï verdienstelijk tweede op de NBK

Brassband Gloria Deï, onder leiding van Jaap Musschenga, heeft de tweede plaats in de tweede divisie bij de Nederlandse Brassband Kampioenschappen weten te bemachtigen. Ook wisten ze de prijs voor de beste bassectie te behalen.

Het weekend van 21 en 22 oktober stond in het teken van de Nationale Brassband Kampioenschappen, wat net als vorig jaar gehouden werd in Tivoli Vredenburg te Utrecht.
Bijna alle leden van Brassband Gloria Deï sliepen bij elkaar in het hotel, waardoor de sfeer er vanaf vrijdagmiddag al goed in zat. Er kon vrijdag genoten worden van de derde en vierde divisie, zodat er even geproefd kon worden van dit evenement in een mooie zaal. Zaterdagochtend was het de beurt aan de tweede divisie. Gloria Deï had als tweede geloot, waarna het podium rond kwart over tien werd betreden. Het voelde als een goed optreden, wat ook bij het publiek in de smaak viel.

Nadat ook de eerste divisie was geweest, was het tijd voor de prijsuitreiking. In spanning kwamen de leden bijeen voor de uitslag. De jury bestond uit Mareika Gray, David Thornton en Danny Oosterman. Het begon direct al met goed nieuws, want de jury beloonde de band met de prijs voor de beste bassectie (bestaande uit Piet van der Weg, Sybina de Vries, Ewold Zuidema en Marten van der Kooi). In de weken voor de NBK stond er elke woensdagavond  -voor de tutti-repetitie op- een sectierepetitie gepland, dus het harde werken van de sectie werd beloond! Na dit mooie nieuws werd bekend dat Gloria Deï tweede werd met 93 punten. Een mooie plek voor zowel de band als dirigent Jaap Musschenga, die sinds augustus dit jaar voor Gloria Deï staat. In de juryverslagen werd de band geroemd om haar mooie klank, balans, uitstekende solisten en muzikale opvatting van de dirigent. Brassband Constantijn Huygens uit Appingedam werd kampioen.

Die avond kon er nog genoten worden van de Kampioensdivisie waarna het feest nog tot in de late uurtjes doorging. Er kan terug gekeken worden op een fantastisch muzikaal weekend!
Gloria Deï feliciteert alle winnaars van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2016.

 

img_1139

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï pakt de eerst plaats op muziekfestival Schiermonnikoog

Zaterdag 4 juni was het zover,  Gloria Deï en Projunior gingen naar het zang- en muziekestival op Schiermonnikoog. Om 07:15 uur vertrokken we vanaf Rehoboth om de boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog te nemen.

Om 10.00 uur mocht Projunior een concertje van 20 minuten geven in de koepel. Het publiek, wat grotendeels bestond uit alle leden van Gloria Deï plus aanhang en trouwe fans, was enthousiast! Daarna hadden we tijd om op een terrasje te zitten, of het eiland te verkennen.

IMG_9039

In de middag was het de beurt aan Gloria Deï. Om 14:00 uur lieten we het stuk “Kingdom of Dragons” aan de jury en het publiek horen. We beheersten het stuk en het optreden ging goed. De meesten leden kwamen met een goed gevoel het podium af. Aan het applaus van het publiek was ook te merken dat we goed gespeeld hadden.

IMG_9106
Maar we waren nog niet klaar…

Gloria Deï deed niet alleen mee aan het festival als brassband, maar
ook als koor. Om 16:00 uur mochten we het podium in de andere kerk betreden. Toch wel spannend hoor, iets doen wat we niet echt gewend zijn. We hadden lekker ingezongen dus het vertrouwen was er wel. Voor ons optreden kregen we al een enorm applaus. Durk Dam (organisator) vertelde namelijk aan de volgestroomde kerk dat we een brassband zijn die  voor het eerst meedeed als koor. Iets wat ze nog nooit eerder meegemaakt hadden en dus historisch is. Het optreden verliep lekker. Na het optreden zaten we vol adrenaline. Het publiek applaudisseerde vol bewondering en ook wij stonden verteld van onszelf. We vonden het allemaal heel speciaal, een hele ervaring.

IMG_9142

Na alle optredens gehad te hebben, was het tijd voor de uitslag. De ene helft van de band was bij de uitslag van de koren, de andere helft van de band bij de uitslag van de korpsen.
Voor ons optreden als koor kregen we 80 punten. In een deelnemersveld van 17 koren zijn we 10e geworden, een resultaat waar we blij mee kunnen zijn!

Maar dan het resultaat voor de korpsen… We kregen maar liefst 92 punten van de jury en  daarmee pakten we de eerste plaats!  We bleven de nummer 2 met 4 punten voor. . Voor dirigent Piet van der Heide natuurlijk een mooie afsluiting. We waren ontzettend blij met deze overwinning!

Na het voorlezen van de positieve juryverslagen gingen we met de bus terug naar de boot om van het eiland af te gaan. Een groot aantal hebben de geslaagde dag afgesloten door samen te eten bij ‘Het Booze Wijf’ op Lauwersoog.

We kijken terug op een fantastische dag, met prachtig weer, heel veel mooie muzikale momenten, en een geweldige sfeer!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen