Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos wereldkampioen

KERKRADE – Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos heeft zaterdag het Wereld Muziek Concours (WMC) in de tweede divisie brassband gewonnen.

In een sterk internationaal deelnemersveld behaalde de vereniging uit het tweelingdorp onder leiding van vervangend dirigent Piet van der Heide het verbazingwekkend hoge aantal van 96 punten.

In het Theater Heerlen moest Gloria Deï zaterdagmiddag na een gunstige loting als tweede aantreden. Na de goede voorbereiding van de afgelopen weken ging de band met veel vertrouwen op het podium zitten.

Het voor de tweede divisie razend moeilijke verplichte werk ‘Purcell Variations’ werd met veel klank en muzikaliteit gebracht. Ook de aanwezige componist Kenneth Downie roemde de band. ,,Such a fine sound”, zo luidde zijn veelzeggende reactie.

In het keuzewerk ‘Flashback’’ van de Nederlandse componist Jan de Haan konden de muzikanten van Gloria Deï nogmaals hun niet geringe kunsten vertonen.

De spanning bereikte een hoogtepunt toen na de achtste en laatste deelnemer – de beroemde Belgische brassband Hombeek – de punten bekend werden gemaakt. De jury had besloten 1 punt meer toe te kennen aan Gloria Deï zodat Hombeek als tweede eindigde. Martini Brassband uit Groningen werd derde.

Samen met de meegereisde supporters werd de overwinning in het zuidelijke puntje van Nederland uitbundig gevierd door Gloria Deï. Het was een welverdiende beloning na maandenlang hard werken.

Thuis wacht Gloria Deï voor de zomervakantie nog optredens tijdens de feestweek in Gerkesklooster-Stroobos. Dat festijn wordt op woensdag 19 juli geopend met een muzikale rondgang lopend door het dorp.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï tot aan de zomervakantie o.l.v. een andere dirigent

Onze huidige dirigent Jaap Musschenga is sinds half maart ziek en op dit moment uit de running bij Gloria Deï. In juli gaat Gloria Deï mee doen aan het WMC in Kerkrade en dit zal gebeuren o.l.v. Piet v.d. Heide. Op dit moment gaat het weer de goede kant op met Jaap en wij hopen dat hij na de zomervakantie terug zal keren bij ons.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï laat de jeugd schitteren op concert in tweelingdorp

 GERKESKLOOSTER/STROOBOS – Voor Brassband Gloria Deï en haar publiek stond zaterdagavond in het teken van ‘A Swedish Christmas Tale’.

Dit kerstverhaal werd muzikaal omlijst door de band uit Gerkesklooster-Stroobos. De jeugd die in groten getale meewerkte, stal de show.

In een volle kerk in het tweelingdorp liet niet alleen Gloria Deï, onder leiding van Jaap Musschenga, van zich horen. Ook Jeugdbrassband Projunior, de samenspelgroep en een speciaal opgericht kinderkoor lieten zich gelden. De formaties staan allen onder leiding van Dineke Oostra.

Leerlingen van groep 5 van basisschool De Claercamp kwamen ook aan bod. In het door alle muzikanten gespeelde ‘Jingle Bells’ lieten zij horen hoe ver ze al gevorderd zijn met hun blaasproject, geleid door muziekjuf Annemarieke Bos. Het publiek liet zich niet onbetuigd en gaf een oorverdovend applaus voor de prestaties van al die jonge talenten.

Het tweelingdorp kan terugzien op een sfeervol concert, waarbij de prestaties van de allerjongsten het meest in het oog sprong. Daarmee lijkt de toekomst van de muziekverenigingen wel verzekerd.

Foto’s: Jan Land

http://www.defeanster.nl/nieuws/52724/gloria-dei-laat-de-jeugd-schitteren-op-concert-in-tweelingdorp/

img_2104img_2190img_2182

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï verdienstelijk tweede op de NBK

Brassband Gloria Deï, onder leiding van Jaap Musschenga, heeft de tweede plaats in de tweede divisie bij de Nederlandse Brassband Kampioenschappen weten te bemachtigen. Ook wisten ze de prijs voor de beste bassectie te behalen.

Het weekend van 21 en 22 oktober stond in het teken van de Nationale Brassband Kampioenschappen, wat net als vorig jaar gehouden werd in Tivoli Vredenburg te Utrecht.
Bijna alle leden van Brassband Gloria Deï sliepen bij elkaar in het hotel, waardoor de sfeer er vanaf vrijdagmiddag al goed in zat. Er kon vrijdag genoten worden van de derde en vierde divisie, zodat er even geproefd kon worden van dit evenement in een mooie zaal. Zaterdagochtend was het de beurt aan de tweede divisie. Gloria Deï had als tweede geloot, waarna het podium rond kwart over tien werd betreden. Het voelde als een goed optreden, wat ook bij het publiek in de smaak viel.

Nadat ook de eerste divisie was geweest, was het tijd voor de prijsuitreiking. In spanning kwamen de leden bijeen voor de uitslag. De jury bestond uit Mareika Gray, David Thornton en Danny Oosterman. Het begon direct al met goed nieuws, want de jury beloonde de band met de prijs voor de beste bassectie (bestaande uit Piet van der Weg, Sybina de Vries, Ewold Zuidema en Marten van der Kooi). In de weken voor de NBK stond er elke woensdagavond  -voor de tutti-repetitie op- een sectierepetitie gepland, dus het harde werken van de sectie werd beloond! Na dit mooie nieuws werd bekend dat Gloria Deï tweede werd met 93 punten. Een mooie plek voor zowel de band als dirigent Jaap Musschenga, die sinds augustus dit jaar voor Gloria Deï staat. In de juryverslagen werd de band geroemd om haar mooie klank, balans, uitstekende solisten en muzikale opvatting van de dirigent. Brassband Constantijn Huygens uit Appingedam werd kampioen.

Die avond kon er nog genoten worden van de Kampioensdivisie waarna het feest nog tot in de late uurtjes doorging. Er kan terug gekeken worden op een fantastisch muzikaal weekend!
Gloria Deï feliciteert alle winnaars van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2016.

 

img_1139

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï pakt de eerst plaats op muziekfestival Schiermonnikoog

Zaterdag 4 juni was het zover,  Gloria Deï en Projunior gingen naar het zang- en muziekestival op Schiermonnikoog. Om 07:15 uur vertrokken we vanaf Rehoboth om de boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog te nemen.

Om 10.00 uur mocht Projunior een concertje van 20 minuten geven in de koepel. Het publiek, wat grotendeels bestond uit alle leden van Gloria Deï plus aanhang en trouwe fans, was enthousiast! Daarna hadden we tijd om op een terrasje te zitten, of het eiland te verkennen.

IMG_9039

In de middag was het de beurt aan Gloria Deï. Om 14:00 uur lieten we het stuk “Kingdom of Dragons” aan de jury en het publiek horen. We beheersten het stuk en het optreden ging goed. De meesten leden kwamen met een goed gevoel het podium af. Aan het applaus van het publiek was ook te merken dat we goed gespeeld hadden.

IMG_9106
Maar we waren nog niet klaar…

Gloria Deï deed niet alleen mee aan het festival als brassband, maar
ook als koor. Om 16:00 uur mochten we het podium in de andere kerk betreden. Toch wel spannend hoor, iets doen wat we niet echt gewend zijn. We hadden lekker ingezongen dus het vertrouwen was er wel. Voor ons optreden kregen we al een enorm applaus. Durk Dam (organisator) vertelde namelijk aan de volgestroomde kerk dat we een brassband zijn die  voor het eerst meedeed als koor. Iets wat ze nog nooit eerder meegemaakt hadden en dus historisch is. Het optreden verliep lekker. Na het optreden zaten we vol adrenaline. Het publiek applaudisseerde vol bewondering en ook wij stonden verteld van onszelf. We vonden het allemaal heel speciaal, een hele ervaring.

IMG_9142

Na alle optredens gehad te hebben, was het tijd voor de uitslag. De ene helft van de band was bij de uitslag van de koren, de andere helft van de band bij de uitslag van de korpsen.
Voor ons optreden als koor kregen we 80 punten. In een deelnemersveld van 17 koren zijn we 10e geworden, een resultaat waar we blij mee kunnen zijn!

Maar dan het resultaat voor de korpsen… We kregen maar liefst 92 punten van de jury en  daarmee pakten we de eerste plaats!  We bleven de nummer 2 met 4 punten voor. . Voor dirigent Piet van der Heide natuurlijk een mooie afsluiting. We waren ontzettend blij met deze overwinning!

Na het voorlezen van de positieve juryverslagen gingen we met de bus terug naar de boot om van het eiland af te gaan. Een groot aantal hebben de geslaagde dag afgesloten door samen te eten bij ‘Het Booze Wijf’ op Lauwersoog.

We kijken terug op een fantastische dag, met prachtig weer, heel veel mooie muzikale momenten, en een geweldige sfeer!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Brassband ‘Gloria Deï’ na de zomer o.l.v. Jaap Musschenga

Wij kunnen als band terugkijken op een aantal zeer geslaagde proefdirecties.
Van alle dirigenten hebben we veel opgestoken, o.a. op de gebieden van balans, muzikaliteit en articulatie.

Er moest echter een keuze worden gemaakt en wij verheugen u allemaal mee te delen dat ‘Gloria Deï’ na de zomervakantie van start zal gaan onder leiding van Jaap Musschenga.

 
17-05-2015 Jaap-6443 bewerkt

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Gloria Deï succesvol op Vlaamse Brassbandkampioenschappen

Afgelopen weekend is Brassband Gloria Deï afgereisd naar Mechelen, waar het Vlaams Open Brassband Kampioenschap plaatsvond. Hier werd de band met een derde plaats en de prijs voor het beste verplichte werk beloond. Zaterdagochtend 16 april werd er om 5.00 uur verzameld en bracht een touringcar van Dalstra Reizen de band naar Mechelen. Er werd als vierde geloot en rond 14.30 uur kon het optreden beginnen. Gloria Deï, onder leiding van dirigent Piet van der Heide, opende het optreden met ’’Light’’ van componist Fredrick Schjelderup. Dit was het verplichte werk in de C-divisie, waar Gloria Deï één van de acht deelnemers was. Het was een prachtig openingswerk waar de band door de jury, bestaande uit Jan van der Roost, Jan de Haan en Blaise Héritier, geroemd werd om de fijne klank en balans. Het resulteerde zelfs in een staande ovatie van de Noorweegse componist, die ook naar België was afgereisd. De band ging verder met ’’The Seal Lullaby’’ met Anna Kuipers als solist op bugel, wat ze zeer mooi gebracht heeft. In het twaalf minuten langdurende ’’Kingdom of Dragons’’ kon de band haar veelzijdigheid laten horen en werd dan ook geroemd om de klank en de kwaliteit van de secties. Na dit werk was het tijd om even tot rust te komen met ’’Lady’s Stewart’s Air’’, een mooi gedragen werk waarin echt muziek werd gemaakt volgens de jury. De band sloot af met het spetterende ’’Fantastic Brass’’. Het optreden werd beloond met 92 punten en daarmee liet de band een aantal internationale bands en Nederlandse concurrenten achter zich. De tweede plek was voor de Belgische Brassband Smeermaas en de eerste plek was voor Brassband De Bazuin B uit Oenkerk. De derde plek werd na de bekendmaking nog goed gevierd, waarna de hele band en aanhang overnacht heeft in de Jeugdherberg in Mechelen. Na nog een rondje door de mooie stad Mechelen vertrok de bus zondag rond 14.00 uur weer naar Friesland. De band kan terug kijken op een gezellig en succesvol muzikaal weekend!

IMG_8831

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Brassband Gloria Deï verrast publiek met “Brass Fantasy”

Afgelopen zaterdag 19 maart presenteerde Chr. Brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos in de Gereformeerde kerk haar voorjaarsconcert. De jaarlijkse concerten van Gloria Deï, die zeer goed bekend staan onder de echte brassbandliefhebbers, trekken door het afwisselende karakter ook veel “gewone’ muziekliefhebbers. De toeschouwers kwamen dan ook nu weer van heinde en ver.

De kerkzaal was zoals gebruikelijk omgetoverd tot een muziektheater met een prachtig decor die aansloot bij het thema Brass Fantasy. Met behulp van de beamer en lichtapparatuur werden de muzikanten en presentatrices  in de spotlights gezet.

Gloria Deï opende het concert met het muziekstuk “Light”. Dit werk zal verplicht zijn op de Vlaamse Open Brassband Kampioenschappen waar de band in april aan zal deelnemen. Na dit flitsende openingswerk kondigden de presentatrices “Melting the Ice” aan, een rustig muziekstuk waar je even bij weg kon dromen. “Kingdom of Dragons” daarentegen niet, deze muziek waarbij de draken soms te horen waren hield het publiek wel wakker. Anna Kuipers mocht op haar Flugelhorn de solo “The Seal Lullaby” ten gehore brengen. Een lieflijk wiegeliedje. Gloria Deï speelde vervolgens de herkenbare muziek uit Harry Potter- films, het publiek was hier dan ook erg enthousiast over. Daarna werd het tijd dat de slagwerkers in de spotlights kwamen te staan. Drie heren en één dame waren verkleed in Japanse stijl en stalen daardoor de show. Op de trommels startten zij het sfeerstuk “Taiko en Geisha” waarna de blazers hen later aanvulden. “Me And My Shadow “is een duet voor de euphoniums. Zij stonden beide aan een kant van de band, en speelden onder begeleiding van Gloria Deï. Vervolgens was het de beurt aan  Zweitze van der Heide. Hij speelde op marimba de solo “Furioso and False in D minor”, waarna hij een enorm applaus kreeg. Het laatste stuk voor de pauze was “Fantastic Brass”.

Na de pauze was het tijd voor Jeugdbrassband Projunior. De jeugd kwam op met boomwhackers; gekleurde plastic buizen met allemaal een andere toonhoogte. Wat verassend was is dat ze die buizen hebben laten klinken, en zo samen een muziekstuk gespeeld hebben. Het enthousiasme spatte van het optreden af. “Rhythm, Romance and Rock” stond ook op het programma. Hiermee heeft Projunior een aantal weken geleden de eerste prijs behaald op het festival van de Federatie Achtkarspelen.. Een van de hoogtepunten van de avond was dat drie jonge muzikanten die nog maar kort muziekles hadden al een solo mochten spelen. Nadat ze onder begeleiding van Projunior hadden gespeeld kregen ze van het publiek een welverdiend applaus. Iedereen die wel eens in het spookslot van het attractiepark de Efteling is geweest zal het stuk “Danse Macabre” herkennen. De muziek laat je meeslepen in de spanning die je in zo’n slot ervaart, waarbij het publiek de fantasie de vrije loop kon laten. Op eigen initiatief van de bandleden werd “Music from Frozen” gespeeld. Deze populaire muziek uit de film Frozen was vooral voor het jeugdige publiek leuk om naar te luisteren.

Na het fantastische optreden van de Jeugdbrassband mocht Gloria Deï het concert vervolgen. De band speelde op majestueuze wijze “Summon the Dragon”. Het was tijd voor een rust punt in het programma door het spelen van “The Last Night of Fall”. “I Will Follow Him”, muziek uit de film Sister Act, stond op het programma. De trombones van de brassband  deden een nonnenkap op en speelden staande, op een prachtige manier, deze solo. De slagwerkers maakten daarna muziek zonder instrumenten. Ze gebruiken handen en benen om geluiden mee te maken, en creëerden zo een muziekstuk. Allerlei tunes van cartoons kwamen langs in “Cartoon Classics”. Voor het publiek leuk om even terug te gaan naar die tijd. Wat is fantasie nu zonder Disney, daarom speelden Gloria Deï en Projunior samen “Disney on Parade”.  Tot slot werd het popnummer “Up Town Funk” gespeeld waarbij de band het publiek meesleepte in hun enthousiasme. Iedereen kon terugzien op een zeer bijzondere, indrukwekkende avond, waarbij naast de verscheidenheid toch ook weer de professionaliteit en kwaliteit ervan af spatten.

IMG_8572

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Voorjaarsconcert Brassband Gloria Deï 19 maart a.s.

Brassband Gloria Deï is weer actief bezig met de voorbereidingen voor het Voorjaarsconcert. Het jaarlijks terugkerende concert vol met hoogtepunten heeft dit jaar het thema “Brass Fantasy”. Een breed thema waarmee de band en de jeugdband alle kanten op gaan. Er wordt onder andere muziek gespeeld uit de Harry Potter-films. Maar ook muziek speciaal geschreven voor brassbands, zoals Kingdom of Dragons. Projunior laat de populaire, en voor de jeugd herkenbare, muziek uit de film Frozen horen.

Het concert zal weer groots opgezet worden door middel van een schitterend decor, lichteffecten, en het nodige entertainment.

Wij bieden u op zaterdagavond 19 maart, om 19:30 uur, in de Gereformeerde Kerk in Gerkesklooster een avondje uit aan waar jong én oud van kan genieten.

Voor toegangskaarten voor dit concert kunt u contact opnemen met Willem en Lien Kamminga. Tel. 0512-351679 of w.kamminga7@gmail.com

2016 VJC poster-page-001

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Piet van der Heide stopt als dirigent bij Brassband Gloria Deï!

Na een intense , actieve en tevens ook succesvolle periode van bijna 7 jaar heb ik besloten te stoppen als dirigent van brassband Gloria Deï in Gerkesklooster.

Samen hebben we een mooie tijd gehad met vele hoogtepunten, waaronder ten eerste de sfeervolle thema-voorjaarsconcerten en kerstconcerten, maar ook vele wedstrijdsuccessen zijn geboekt.

Maar liefst 3 nationale titels , 2 maal de Survento bokaal , Gouden Spiker , en in 2013 wereldkampioen in de 3e divisie op het WMC te Kerkrade.

Dit alles zeker dankzij een super instelling van bestuur en leden, die met passie voor muziek en de club hun hebben in gezet. Daarvoor mijn dank als dirigent.

Maar tot aan de zomervakantie staat er nog heel wat op de agenda, waaronder in maart ons jaarlijks Voorjaarsconcert , april de Vlaamse Open in Mechelen, en in juni Concours op Schiermonnikoog en openbaar examen van onze leerlingen. Hier gaan we als band en dirigent nog echt van genieten!

Verder blijf ik als docent via Cultuurcentrumdewaldsang de opleiding van Gloria Deï en Projuior verzorgen.

1471779_382496148562719_1825471099_n

 

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen